2009-11-06

SVENSKA KYRKANS EGNE BAGDAD BOB

Minns ni "Bagdad Bob"? Så kallades den irakiske propagandaministern, Mohammad Said al-Sahaf, som in i det sista förnekade de amerikanska truppernas framgångar i invasionen av Irak, våren 2003. När Bagdads stora flygplats hade tagits i besittning av amerikikanska trupper påstod han att de förvisso försökt ta kontroll över flygplatsen men att irakiska trupper nu jagade dem på flykten. När journalisterna bad honom om att kommentera det faktum att amerikanska stridsvagnar rullade genom Bagdads förorter i snabb hastighet mot centrala staden, avvisade "Bagdad Bob" allt som osanning, tvärtom: "We are defeating them! They are trapped... they are not near Bagdad! ".

Nu har Svenska kyrkan tydligen fått en egen "Bagdad Bob"; självaste ärkebiskopen Anders Wejryd! Dagen har intervjuat ärkebiskopen om hans uttalanden i Kyrkans Tidning, där ++Wejryd tillbakavisar Dagens uppgifter om att Brunnes "biskopsvigning" kommer att bojkottas av flera systerkyrkor. Så här sade ärkebiskopen - låt oss kalla honom "Uppsala Bob" - i Kyrkans Tidning:
KT: Enligt tidningen Dagen har Anglikanska Kyrkan tackat nej till att delta vid biskopsvigningen eftersom Eva Brunne lever tillsammans med en kvinna.
Uppsala Bob/Wejryd: "- Det stämmer inte alls".

KT: Flera kyrkor i Borgågemenskapen har också tackat nej till biskopsvigningen.
Uppsala Bob: "- De kyrkorna har bara en eller två biskopar, de kan inte vara med överallt".
De baltiska kyrkornas biskopar kommer således inte därför att de helt enkelt inte har tid, menar Wejryd! Att Church of England skulle deltaga i en vigning av en lesbisk biskop kan inte ske då det skulle förvärra problemen man redan har i relationen med Episkopalkyrkan i USA: det är just det vad biskopen av Armagh talade om i Dagens artikel! Så till Uppsala Bobs senaste uttalanden:
Dagen: I en intervju med dig i Kyrkans tidning nyligen kunde man tolka det som att du inte anser att det är något speciellt med den här biskopsvigningen ...

Uppsala Bob: "- Ja, när det gäller anglikanska biskoparna är det speciellt. Det kom inte med i Kyrkans tidning i all hast. Det är alldeles riktigt. De är lojala med det som ärkebiskopen i Canterbury önskat. Och den uppmaningen är ju inte tillkommen utifrån något vi har hittat på, utan tillkommen på grund av problem inom den anglikanska gemenskapen".

Uppsala Bob menar alltså att det bara är i hänsyn till problem inom Anglican Communion, som anglikanerna inte kommer på söndag; som om det inte alls har att göra med att Svenska kyrkan fattat ett felaktigt beslut utifrån Church of Englands synvinkel!

UPPDATERING, 091107:

En uppmärksam läsare har läst kommentarer i den engelskspråkiga bloggosfären. Bland kommentarerna kan vi se att det inte finns någon biskop Bingley i Portsmouth, vilket Uppsala Bob/++Wejryd påstod i Dagen. Citat:
“Following the retirement of Bishop Kenneth Stevenson in September 2009, we will use this page to provide information from our Commissary Bishop, The Rt Rev Ian Brackley. Bishop Ian is also the Suffragan Bishop of Dorking, in the Diocese of Guildford.” http://www.portsmouth.anglican.org/bishop/commissary_bishop/"

"There is NO Bishop of Portsmouth.

A bishop in a neighbouring diocese is doing duties there in the absence of a Bishop of Portsmouth. He is NOT Bishop of Portsmouth.

The whole thing is a desperate attempt by the Swedes to invent a layer of respectability to cover the sacrilege they are about to commit".
Kommentarer överflödiga, eller som bloggläsaren och tipsaren Erik skriver:
"Det kan inte vara lätt att hålla reda på allt. Men visst är det om inte annat märkligt med alla namn som är lite fel, hela tiden?"

5 kommentarer:

Erik Å sa...

Hej,

tack för din fortsatta bevakning!

Det verkar finnas mer lustig information. I Kyrkans Tidning säger Wejryd, rörande att en präst - och inte biskopen - från Portsmouths stift kommer:

"- Biskopen, David Bingley av Portsmouth, hade förhinder men han kommer till Eva Brunnes mottagning nästa söndag, säger Anders Wejryd."

Nu är det så att det inte finns någon biskop David Bingley. Det finns faktiskt inte någon biskop alls i Portsmouths stift för tillfället; den förre biskopen hette Kenneth William Stevenson och avgick i september.

[Se http://en.wikipedia.org/wiki/Bishop_of_Portsmouth_%28Anglican%29 ]

Nu är Wejryd inte helt ute och cyklar; Ian Brackley, som är suffraganbiskop av Dorkin, utför för närvarande de biskopliga funktionerna i stiftet.

[ http://www.portsmouth.anglican.org/bishop/commissary_bishop/ ]

Det kan inte vara lätt att hålla reda på allt. Men visst är det om inte annat märkligt med alla namn som är lite fel, hela tiden?

Menar,

Erik Å

PS. Tipset för detta fel fick jag i kommentarerna till följande artikel:

http://www.virtueonline.org/portal/modules/news/article.php?storyid=11514

DS.

Anonym sa...

Det är inte underligt att det blir fel och konstigt med detaljer i försöken att bortförklara när man med berått mod och hänsynslöst går sin egen väg.
T Andersson

Mattias sa...

Det här är ju pinsamt, att han karln skäms!

Mäster Abraham sa...

lysande KB!

Bonifatius sa...

Kom ihåg att han inte är ärkebiskop, inte heller biskop, inte ens präst. Ja, inte kristen.