2009-11-06

ÄRKEBISKOP WEMAN: KYRKOMÖTET SAKNAR LEGITIMITET

Reaktionerna mot kyrkomötets beslut om att "utvidga äktenskapsbegreppet" fortsätter att rasa in. Nu har ärkebiskop emeritus Gunnar Weman och biskop emeritus Biörn Fjärstedt gjort ett gemensamt uttalande mot beslutet, rapporterar Dagen. Att en ärkebiskop - pensionerad men ändock ärkebiskop - så markerar mot beslutet och dessutom anser att Kyrkomötet i kyrkligt avseende inte längre kan betraktas som legitimt, är rätt anmärkningsvärt och borde få ++Wejryd att ta sig en funderare... i den bästa av världar.
"Vi vill markera att vi inte kan stå bakom det beslut som Svenska kyrkans ledning och kyrkomöte tagit om äktenskapet. Den bibelteologiska framställning som presenterats om äktenskapet är inte förenlig med kyrkans Heliga Skrifter, särskilt inte med Jesu undervisning, och brister dessutom i respekt för ekumeniska överenskommelser och strävanden".

"ett kyrkomöte som så tydligt följt de dominerande politiska partiledarnas uttalanden och därefter riksdagsmajoritetens beslut betraktar vi inte som rimligt legitimt i kyrkligt avseende"
Vidare har nu också Stockholms katolska stift markerat att de inte kommer att skicka någon representant till installationen av Tuulikki Koivunen Bylund och Eva Brunne på söndag. Oavsett hur mycket ärkebiskop Wejryd kommer att förneka detta (det kommer han att göra) har Stockholms katolska stift varit representerade vid alla av de senaste biskopsvigningarna. Tack, Erik Å för tipset! Pressansvarige Maria Hasselgren säger till Dagen:
"[...] den här gången gjorde vi en markering och valde att inte ha någon av representant med, eftersom en av biskoparna lever i ett homosexuellt förhållande."

3 kommentarer:

Rafael Andersson sa...

Det intressanta med Fjärstedt är denne biskop under sin tid i Visby ttrycker i en utredning att han anser det okej att kyrkan inför en välsignelseritual men ej en äktenskapsritual för homosexuella parrelationer. Vari skillnaden ligger förutom rent juridiskt har jag svårt att se...

jaja sa...

http://www.youtube.com/watch?v=CxwCDuemitk

Anonym sa...

Jag ser rännilar i dammen. Snart brister den och övergår i en störtflod. Allt som krävs är en modig biskop (eller välkänd präst) som går före så kommer stora skaror att följa.

Men vart? Missionsprovinsen?