2009-10-19

LITE TYSK HÖGKYRKLIGHET: KLOSTER WERNINGSHAUSEN

Den tyska högkyrkligheten inom den Evangeliska kyrkan är rätt okänd i Sverige. Ändå finns ett antal högkyrkliga grupper och brödraskap i Tyskland; varav några har kontakter med svensk högkyrklighet, t.ex. SSB. Bland länkarna till höger finns några av dessa brödraskap uppradade och de är värda ett besök om läsarens tyskakunskaper tillåter.

Den tyska Evangeliska kyrkan har ett mindre antal kloster, ett av dem är det ekumeniska benediktinerklostret i Werningshausen, vilket vi kan få viss inblick i via filmerna nedan:
12 kommentarer:

Mattias sa...

Underbart..
Jag tänker be för en liknande utveckling i Sverige..

Simon sa...

Anser du att de högkyrkliga kan be rosenkransbönen?

KYRKLIGA BETRAKTELSER sa...

Simon: Ja, det tycker jag. Jag ber själv rosenkransen till och från!

Mattias: den tyska situationen är inget vi skall vara avundsjuka på. Dock måste man säga att St Wigberti-klostret i Werningshausen är mycket förebildligt och tycks hysa en stor portion frimodighet! Notera att abboten är kyrkoherde i ortens evangeliska församling, och det är inte att leka med. Verkligen modigt!

Simon sa...

Vad anser du är det som gör att du inte kan förknippa dig den Romersk katolska kyrkan?

Anser du att högkyrkligheten kan lyssna på både predikningar av RKK-präster likväl som ortodoxa präster och lutheranska sådana?

Mvh

KYRKLIGA BETRAKTELSER sa...

Simon, om jag förstår din fråga rätt undrar du varför jag inte konverterar.

Skälet är iofs rätt privat. Men jag skulle kunna sammanfattade det i två delar:

1. PASTORALT ANSVAR. Svenska kyrkan har över 7 miljoner medlemmar. Hon är därför unik bland de svenska trossamfunden, och har en oslagbar möjlighet att göra alla svenskar till Kristi lärljungar. Alla vi bekännande kristna/katoliker i Svenska kyrkan, oavsett om vi är vigda eller ej, har ett ansvar för våra kristna trossyskon. Evangeliet måste fortsättningsvis förkunnas och sakramenten måste fortsättningsvis förvaltas och brukas till församlingarnas uppbyggelse. Jag, liksom alla andra, både i och utanför kyrkans ämbete: har ett ansvar att så sker.

2. HISTORISKT ANSVAR. Svenska kyrkan är, enligt mig och många andra, samma Kristi Kyrka vilken planterades i Sverige av S:t Ansgars och S:t Sigfrids mission, samma Kyrka i vilken S:t Erik firade mässa innan han dog för sin tro, hon är samma Kyrka i vilken S:ta Birgitta profeterade och vaktade Kyrkans frihet, m.m. Detta är ett historiskt ansvar, ett arv att förvalta. Dessutom ett arv som inte ens Stockholms katolska stift visar något intresse av att vårda.

Svenska kyrkan må vara galen och sjuk. Men hon är vår moder, och en sjuk moder lämnar man inte; man vårdar henne.

Jag stannar för att jag upplever att det är Guds vilja. Mitt kall.

Så till den andra frågan: ja, lyssna till. Om sedan allt är bra att lyssna till är en annan fråga.

Simon sa...

Tack Gud för att det finns sådana som dig! Det här var ett finare svar än jag hade förväntat mig. Jag skall be för dig Broder..
Tack för att du finns.

Anonym sa...

Har du tips på några predikningar som finns online som kan vara värda att se?

Jag gillar den här kanalen, den har bland annat mycket högkyrkliga klipp:
http://www.youtube.com/user/karpov89

Anonym sa...

Tack än en gång!!!
Jag har tackat Dig/Er förut och jag vill gärna göra det igen. Du inspirerar med Din tålmodiga uthållighet. Du/Ni finns med i mina böners tacksägelseämnen.

KYRKLIGA BETRAKTELSER sa...

Tack, roligt att höra!

Kom dock ihåg att jag i fortsättningen helst ser "ickeanonyma" inlägg, iaf med ett fingerat namn!

KYRKLIGA BETRAKTELSER sa...

Någon som vet hur man får kontakt med karpov89, så vi kan publicera filmerna här?

Mattias sa...

Om du registrerar dig på Youtube kan du nog skicka ett meddelande till honom. Han blir nog mycket tacksam om du sprider dessa. Han har ju tyvärr ett väldigt fåtal tittare med tanke på allt gediget jobb han lägger ner..
Det är säkert få personer som vet att det finns liknande videor på Youtube..
Hur som helst vore det roligt om vissa godbitar lades upp på din blogg och kommenterades.

Mattias sa...

Hur lång tidtror du att det kommer ta tills präststuderande tvingas att "skriva under" att de accepterar att viga homosexuella för att kunna bli prästvigda?