2009-06-17

VILL SVENSKA KYRKAN Ö.V.H.T. VARA KYRKA?

"A tip of the biretta" till Fr Dag Sandahl som på sin blogg citerar en EFS-kommentar till Svenska kyrkans nya hemsida. Nedan publicerar jag en printscreen. Vi ser människor, människor och åter människor. Intetsägande och arrangerade bilder och tillgjorda leenden. "Antropocentrisk" var EFS:s beskrivning, dvs. människocentrerad. Ja, det kan man lugnt säga. Helgon och fina mässbilder är kanske för mycket begärt men hur skulle det vara med något så självklart som lite Gudscentrering, eller centrering vid det kristna budskapet, några kors, Kristus? Sådant är tydligen inte alls självklart för Svenska kyrkans webdesigners, vilket leder till att frågan infinner sig: vill Svenska kyrkan över huvud taget vara kyrka? Eller är man rädd "för att skrämma bort"?Att Svenska kyrkan så skäms för sin Herre, det gör att jag verkligen skäms för Svenska kyrkan. Men det skulle verkligen vara skönt att slippa skämmas för sin kyrka. Ett steg på vägen vore att få bort politiken, åter och åter skanderar vi därför: befria Svenska kyrkan! Rösta på Frimodig kyrka den 20 september!

2 kommentarer:

Pontus sa...

De ansikten som möter på hemsidan präglas av en påtagligt ensidig bild av vem Svenska kyrkan vill vända sig till; blonda blåögda, nordiska folkgrupper. Varför inte inkludera mörkhyade och tex afrikaner. Kanske tycker inte Svenska kyrkan att utomlands födda har så mycket att ge i tros- och bekännelsehänseende?

Simon sa...

Det är förvisso en människocentrerad hemsida som du och efs säger, men när jag gick in på efs hemsida såg jag inte heller några kristna symboler så jag undrar varför de inte föregår med gott exempel istället för att klaga?