2009-06-26

SNABBARE KRIS ÄN VÄNTAT?

Idag rapporteras i olika medier om att Linköpings stift med stor sannolikhet måste stänga 20-30 kyrkor de kommande 10 åren. Krisen är nu öppen, och erkänd (stiftet vill tydligen inte skylta med det på sin hemsida dock). Vi visste att det här är påväg, möjligen kommer det tidigare än många trott. Vad som nu inleds genom kyrkostängningar i Linköping kommer att sprida sig som en löpeld över alla Svenska kyrkans stift.

Man kan ju undra hur man tänker lösa detta. Kanske genom att göra något "klimatsmart", eller ta inträde till sinnesrogudstjänsterna och "regnbågsmässorna" kanske? Skämt å sido, men enkla lösningar bör kunna övervägas: vad sägs om att t.ex. sänka rumstemperaturen i kyrkorna? Varför skall kyrkorna, som står tomma och ovälkomnande för bedjande människor, ha en 22-gradig varme varje dag, året runt? I andra länder, där folk ber i kyrkorna, är kyrkorna svala och ibland alldeles kalla: men de är ändock fulla på bedjande människor, för att man där vill vara en troende kyrka, som låter Gud vara en verklig del i vardagen.

Att avskedningar kommer som en följd på detta är bara en tidsfråga. Men vilka kommer att gå först? Svenska kyrkan måste fråga sig vilka yrken som går att överföra till frivillig basis. Det är känsligt och jag väljer att inte nämna vilka tjänster jag syftar på, beslutet är inte mitt. Ett tips vore kanske att skärpa antagningarna av diakon- eller prästkandidater, t.ex. skulle man ju kunna fråga dem om de tror på Gud: det är alltid en början.

Ett tredje tips vore att hitta billigare sätt att styra kyrkan på, exempelvis kan man börja med att avskaffa partipolitiken med de dyra kyrkovalen och inte samla det s.k. Kyrkomötet varje år för att årligen genomföra fler beslut i strid mot Kyrkans tro och lära...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vill bara upplysa om att de allra flesta kyrkor på landsbygden står kalla och icke uppvärmda alls under den kalla tiden på året, (sept-april). Några av dessa kyrkor värms upp för gudstjänster vid advent och jul samt begravningar.

Kyrkorna kostar ändå i underhåll, fasta kostnader för elanläggning, tillsyn etc. Samt att det måste till stora pengar för att underhålla tak, väggar, fönster osv. Det är det som är det stora problemet. Och vare sig dom är uppvärmda eller kalla är inte våra kyrkor fyllda av bedjande människor. Och det kanske är det allra största frågan vi måste ställa oss, varför är kyrkan tom...

hälsar en kyrkoanställd