2013-09-16

RAPPORT FRÅN VALLOKALEN

Ytterligare ett kyrkoval är nu förbi och som Kyrkliga Betraktelser misstänkte skulle det innebära endast marginella förändringar. Resultatet var alltså i stort väntat: Sverigedemokraterna gick fram, generellt minskar annars de partipolitiskt anstrukna grupperingarna även om några enstaka av dem kunde notera viss ökning som enskilda nomineringsgrupper; Frimodig kyrka tappade ett mandat i kyrkomötet, medan de två andra oberoende grupperna ÖKA och POSK gick fram. Närmre analys återkommer vi till i ett annat inlägg. 

Istället återges här en rapport från en vallokal i Stockholm, där en valförrättare delar med sig av sina tankar efter en dag i vallokalen. Texten publicerades ursprungligen på valförrättarens facebooksida och återges här med tillstånd. Bilden till vänster är också kyrkovalsorienterad, men har inget med just nedan nämnda vallokal att göra - men får ändå illustrera denna häpnadsväckande och pinsamma historia:

1. Kyrkans medlemmar i allmänhet vet inte vad orden "kyrkofullmäktige", "stift" eller "kyrkomöte" betyder. Nästan varannan fråga handlade om detta. Vad de olika nivåerna handlar om, brydde sig folk egentligen inte om.

2. Igenkänningsfaktorn är avgörande. Man känner igen namnen på riksdagspartierna och tror sig veta vad de står för. Därför väljer man dessa röstsedlar. Nya namn som Borgerligt alternativ, Fria liberaler etc är bara förvirrande. Jag vet inte hur många som klagade på att de inte kände igen dessa och andra namn och som istället valde en röstsedel med ett partinamn de kände igen.
3. En mycket stor andel av de röstberättigade, ja, jag skulle säga majoriteten, anser att Svenska kyrkan har mer med svensk identitet än med tro att göra. 
4. De flesta har inget större emot, ja, t o m föredrar att kyrkan leds av samma partier som leder riksdagen. Det är en liten, ofta välutbildad och/eller kyrkligt aktiv minoriter som anser annorlunda, men på det stora hela vill människor rösta på de partier de känner igen från andra sammanhang; se även ovan punkt 2.
5. Många, anmärkningsvärt många, känner ett behov att tala om att de minsann går och röstar för att "de religiösa inte skall få ta över kyrkan". Kommentarer på detta överflödiga...

1 kommentar:

Broder J sa...

Kanske är det dags att följa denna fullt apostoliska uppmaning och lämna SvK? För ärligt talat finns det väl inga saker som ens med livligaste fantasi kan tolkas på ett positivt sätt, snarare tvärtom.
http://gastochframling.wordpress.com/2013/09/19/varfor-ar-ni-kvar-i-svenska-kyrkan/